Zit u regelmatig voor een pc-scherm of kijkt u veel op uw smartphone of tablet? Dan kent u misschien het gevoel van droge en uitgeputte ogen. LED-schermen stralen blauw HEV-licht uit, dat ook hoofdpijn en slapeloosheid kan veroorzaken. De oplossing: brillen met blauw licht filters.
In drie stappen naar een blauwlichtfilterbril:
Meer info en advies vindt u in onze blauw licht filter gids hieronder.
Blauw licht filter brillen hebben een belangrijke functie, die hen onderscheidt van conventionele brillen. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de glazen van deze brillen een filter die het blauwe licht van LED-displays absorbeert. Maar wat is blauwlicht eigenlijk?
Je mag blauwlicht niet verwarren met het blauwe licht, dat bijvoorbeeld te zien is bij politieauto’s of ziekenwagens. We zien blauw licht namelijk niet als blauwe kleur, onze beeldschermen zien er namelijk eerder wit uit. We spreken eigenlijk van HEV-licht (High-energy visible light) dat door LED-schermen op ons netvlies wordt gebrand. Afhankelijk van de hoeveelheid licht om ons heen, verwijdt dit kunstlicht onze pupillen, waardoor een verhoogde hoeveelheid het netvlies bereikt en onze ogen belast.
Maar wat is er dan zo erg aan deze HEV stralen? Wanneer blauwlicht op de receptoren in onze ogen valt, remmen deze de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Melatonine wordt geproduceerd als het om ons heen donkerder wordt. Het blauwviolet licht is echter erg helder en werkt dit natuurlijke proces tegen. Omdat ons gezonde slaapritme hierdoor verstoord geraakt, kunnen we hierdoor niet in slaap vallen. Door langdurig met een LED-scherm te werken, kan je hoofdpijn krijgen en kan je je bovendien uitgeput en slap voelen. Sommige studies tonen zelfs een risico op maculadegeneratie aan, wat tot blijvende schade aan ons gezichtsvermogen kan leiden.
Brillen met een blauwlichtfiltertechnologie maken gebruik van een speciale coating die als een beschermend laagje op het glas ligt. Deze filter onderschept het schadelijke kortegolf licht en laat alleen het noodzakelijke en onschadelijke deel van het blauwe lichtspectrum (vanaf 450 nm) door.
Bovendien heeft de coating om technische redenen een zeer lichte bruin-gele basistint (ongeveer 8%), die voor een verbeterde contrastperceptie van het scherm zorgt.
Een bril met blauw licht filter is vooral voordelig als je dagelijkse beeldschermtijd meer dan drie uur bedraagt. Een blauwlichtfilterbril is dus niet alleen goed voor mensen met een kantoorbaan, maar ook voor gamers en voor iedereen die graag lange tijd op het internet surft via zijn tablet of smartphone. Thuisonderwijs is bovendien een reden waarom blauwlichtfilterbrillen ook steeds belangrijker worden voor kinderen.
Over het algemeen moet iedere gebruiker van LED-displays luisteren naar de signalen van zijn lichaam. Als je vaak last hebt van vermoeide ogen, als je slaap verstoord is of als je dag-nachtritme in de war is, is het de moeite waard om je een nieuwe bril met blauwlichtfilter aan te schaffen.
Je kan eenvoudig een blauw licht filter toevoegen aan je nieuwe bril: door op de knop "Met correctie bestellen" te klikken, wordt je naar onze Digitale Optieker geleid. Hier kan je de blauw licht filter, zoals alle andere glasopties, eenvoudig aan je brilglazen toevoegen.
Als je geen bril met sterkte nodig hebt, is de snelste manier om een blauw licht filter bril te kopen, door op de knop "Bestellen met blauw licht filter zonder correctie" te klikken. Sommige brilglazen hebben de blauw licht filter zelfs standaard geïntegreerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle klasieke brillen van ons merk VOOY en de brillen uit de Sylvie Optics Flashlights collectie .